De 7 lessen die ik leerde van het opzeggen van mijn baan.

Misschien volg je me al een hele tijd, misschien pas net. Hoe dan ook leek het me een mooi idee om je te vertellen welke lessen ik heb geleerd nadat ik besloot mijn baan op te zeggen. Want nee, ik werk niet sinds het begin der tijden als coach.

door Anne Bindels

Waarom ik dit verhaal met je wil delen? Om je te inspireren, om je een hart onder de riem te steken en vooral om je te laten zien dat er zoveel meer mogelijk is dan je op dit moment misschien denkt.

Voordat ik stopte met mijn baan

Ik ben niet altijd coach geweest. Hiervoor bewandelde ik het pad van de ambitieuze millennial die deed wat er van haar verwacht werd: een goede baan in de corporate wereld, hard werken, een poging tot bijkomen in de weekenden en ondertussen een druk sociaal leven onderhouden. (meer over mij)

De details van mijn baan doen er nu even niet toe, de burn-out die ik kreeg wel. Het was het resultaat van intense werkweken, altijd maar over grenzen heen gaan, het insecure overachiever syndroom en een diepgewortelde overtuiging dat ik misschien wel niet goed genoeg was. Dus op een dag, vlak voor de ontknoping van een van mijn belangrijkste projecten, ging het licht uit.

Diagnose: burn-out.

De beslissing

Fast-forward naar enkele maanden later, toen ik lichamelijk voor een deel hersteld was en mijn emotionele, mentale en spirituele ontwikkeling in full force aan de gang was. Dat was ‘ie al jaren, maar nu was er veel meer ruimte ontstaan omdat ik 10 stappen terug had moeten zetten qua werk. Het voelde als een extreme groeispurt, rollercoaster en marathon tegelijk (en is nooit meer opgehouden ;).

Ik nam veel tijd om te lezen en te leren, het was alsof mijn ziel volledig uitgedroogd was en ik de informatie als emmers helder bronwater naar binnen klokte. Dus ik dronk het allemaal op. En toen las ik de volgende zin in een van die boeken: ‘Your only job in life is to follow what sparks your enthusiasm.’

Het doek was gevallen. Op het moment dat ik dat las, wist ik: maandag zeg ik mijn baan op. Een radicale carrièreswitch. Ik kon er gewoon niet meer onderuit, een leven op de traditionele manier was niet voor mij weggelegd, hoe hard ik ook probeerde. Mijn ziel riep steeds luider. Vrijheid! Creatie! Autonomie!

Deze 7 lessen leerde ik van het opzeggen van mijn baan

En daar zat ik dan. Zonder baan, fucking happy, een beetje in de war, vol vertrouwen. Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en vind ik het tijd om jullie een inkijkje te geven in de lessen die ik heb geleerd van die periode, specifiek in het opzeggen van een baan. Eentje waar ik stiekem toch een deel van mijn identiteit aan ontleende.

Klaar? Hier komen ze.

‘There is no passion to be found in playing small — in settling for a life that is less than you are capable of living.’
– Nelson Mandela

1. Stoppen met je baan is niet het einde van de wereld

Het moment dat het voor het eerst in je hoofd op komt dat je ook de mogelijkheid hebt om je baan op te zeggen, is een bijzondere. Alsof er een lampje boven mijn hoofd aan ging. ‘Oja, dat kán natuurlijk wel.’ Maar ook: nee joh, hier zou ik toch de komende jaren blijven? Het voelt alsof dat alleen in een andere dimensie of planeet zou kunnen gebeuren. Maar ik heb het ondervonden, het kan ook gewoon hier. De aarde stopt niet met draaien op het moment dat jij zegt dat je weggaat. De vogels blijven fluiten, het verkeer blijft rijden en de tijd tikt door. Het kan echt, hoe onwerkelijk of onmogelijk het van tevoren ook voelt.

2. Je kunt iets doodeng vinden en toch doen

Voor mij begon het feest pas echt toen ik ontdekte dat moed aan de andere kant van angst bestaat. Het enige wat ik hoefde te doen, was de deur open te zetten. En volhouden op het moment dat mijn lichaam en mijn hoofd me uit alle macht probeerde tegen te houden uit angst voor het onbekende. Ik schreef eerder een blog waarom het, zeker nu, zo belangrijk is om moed te cultiveren.

3. De mensen van wie je houdt, blijven bij je in de buurt

Ik herinner me dat ik op zich vrede zou kunnen hebben met mijn vertrek bij mijn werkgever, maar dat ik het zo vreselijk zou vinden om al mijn collega’s/vrienden achter te laten. Dan zou ik ze niet meer zien! Maar toen herinnerde ik me dat ik dit gevoel ook had bij mijn eerste baan en dat ik daar nog steeds lieve vriendinnen aan over had gehouden. Twee conclusies: 1. ik ben goed in vrienden maken op kantoor en 2. de mensen die jij belangrijk genoeg vindt, die blijf je zien.

4. Alles gebeurt altijd vóór je, niet tegen je

Vertrouw erop dat je altijd precies bent waar je moet zijn. De natuur heeft geen haast, groeit volgens een universele intelligentie en ‘is’ gewoon. Jij bent net zo goed onderdeel van de natuur. Onthoud dus dat de situatie waar je in zit, precies de bedoeling is, hoe ingewikkeld het soms allemaal ook is. Je krijgt een lastige situatie voor je kiezen omdat er nog iets veel beters voor je in het verschiet ligt. Zie het dus niet als een tegenslag, maar een kans. Niet alleen relevant als je twijfelt over het opzeggen van je baan dus, maar altijd.

5. Weten wie je bent is essentieel

Als je de sprong waagt in het onbekende, kan het voelen alsof je geen grond onder je voeten hebt. Dan kom je er pas achter hoe belangrijk het is om te weten wie je diep van binnen bent, en wie juist niet. Weten wat je belangrijk vindt, wat je talenten zijn en hoe jij het leven het allerliefst voor je ziet, maakt het een stuk gemakkelijker (en sneller) om verder te komen. Zodra ik dit helder had, kwam ik in een bijzondere flow terecht waarin alles als vanzelf ging.

6. Vertrouw altijd op je intuïtie

Zo belangrijk. Vertrouw op je ingevingen, je inspiratie. Hier is een hogere intelligentie aan het werk, vele malen wijzer dan je ratio. Je kunt echt je gut feeling vertrouwen, om er vervolgens met behulp van je analytische mind een strak plan van te maken. Moeilijk en eng? Niet als je het samen doet.

7. Als je bereid bent de sprong te wagen, heeft het universum nog iets veel beters voor je in petto

Alles is energie. De energie die jij uitzendt, krijg je gereflecteerd door je omgeving. Hoe je het ook wendt of keert, het is een universele wet waar je niet omheen kunt. Zend je moed (en dus vertrouwen, joy, overgave) uit, dan krijg je mensen, situaties en dingen op je pad die op dezelfde frequentie zitten. En ik beloof je dit: als jij besluit de leap of faith te nemen, zul je daar rijkelijk voor worden beloond.

‘There is no such this as the right time.’

Luister, ik weet als geen ander hoe verwarrend het is als je intuïtie je vertelt dat dit het niet is, maar je hoofd de ene na de andere gedachte blijft produceren over waarom het geen optie is om van baan of carrière te switchen.

En ik weet ook hoeveel het me gebracht heeft om met behulp van de juiste mensen, de juiste tools en de juiste zelfkennis te vertrouwen op mijn inner wisdom. Ik had nooit voor mogelijk kunnen houden hoe vrij, licht, alive en vol vertrouwen ik me zou voelen. Maar het is toch echt zo. En ik wil niets liever dan dat voor jou.

Liefs,
Anne

Wil jij dit ook? En wil je meer helderheid over je huidige situatie en de eerste stap die je kunt zetten? Ik heb elke week enkele plekken voor een gratis focussessie voor zelfbewuste, ambitieuze millennials die klaar zijn om next level te gaan. Niet langer aanmodderen en uitstellen, maar ervoor gaan. Hier plan je ‘m in.