Zo overwin je je beperkingen en belemmeringen.

Je weet dat er meer mogelijk moet zijn dan dit. Je hebt het gevoel dat ergens, op een of andere manier, er meer voor je in het verschiet ligt dan de situatie waar je nu in zit. Je voelt het diep van binnen en af en toe wordt dat verlangen zo sterk, dat je niet anders kunt dan je gevangen voelen in je eigen leven.

door Anne Bindels

Dit is een wake-up call.

Mocht je nog twijfelen: het is mogelijk. Het is echt helemaal 100% mogelijk om een betekenisvol leven in voldoening, geluk en innerlijke rust te leiden. Om de beste, sterkste en meest wijze versie van jezelf te zijn. Als het mogelijk is in je mind, is het mogelijk in je realiteit. De reacties op de post die ik er laatst over schreef, vertellen me genoeg over hoe sterk dit leeft bij ons.

En terwijl je dit leest, glippen er waarschijnlijk allerlei gedachten naar binnen. ‘Ja, zij heeft makkelijk praten’ of ‘dit geldt niet voor mij, want ik moet mijn hypotheek betalen/rekening houden met mijn partner/mijn PhD afmaken/eerst nog meer ervaring opdoen’ etc.

Laat die gedachten even voor wat ze zijn, want hier komt een truth bomb – niet lezen als je het niet aan kan.

Als je ervoor kiest om je excuses te geloven, ken je meer waarde toe aan je illusionaire beperkingen dan aan het volgen van je hart.

Want eerlijk: alle gedachten die je vertellen dat wat jij wil, om een bepaalde reden (op dit moment) onmogelijk is, zijn excuses of een variant erop. Niets meer, niets minder.

Ik wil je graag laten inzien welke gedachten, ideeën en overtuigingen jou tegenhouden in het zijn van de beste versie van jezelf. Want zelfbewustzijn is het startpunt voor het aanbrengen van de veranderingen die jij graag wil zien. Ik laat je de 7 meest voorkomende belemmeringen zien die ik in mijn sessies hoor en ik kan je garanderen dat jij jezelf in meerdere zult herkennen. Maar niet alleen dat, ik laat je ook zien hoe je dwars door die blokkades heen gaat, zodat jij eindelijk kunt gaan leven zoals jij dat het allerliefst doet.

‘If you limit your choices only to what seems possible or reasonable, you disconnect yourself from what you truly want, and all that is left is compromise.’
– Robert Fritz

Ben jij klaar voor een gezonde dosis zelfreflectie?

1. Dit is niet het juiste moment.

Deze lijkt soms zo waar te zijn. Behalve dat hij het nooit is. Nu is het enige moment dat je werkelijk hebt. Er gaat geen moment komen waarop alles wel goed uitkomt, waarop je geen concessies hoeft te doen, waarop je alle rust hebt om ‘na te denken’. Ik heb nieuws voor je: commitment aan verandering komt nooit op het goede moment, je zult altijd concessies (maar eigenlijk prioriteiten stellen) moeten doen en je denkt al veel teveel na.

Zodra je dat project op je werk hebt afgerond, zal er iets vervelends in je familie gebeuren. Zodra je die vriendin uit de put hebt geholpen, zal je zelf door een lastige periode gaan. Zodra je die verhuizing achter de rug hebt, ga je twijfelen of dit wel echt de baan voor je is.

Kortom, er gaat nooit een moment komen waarop je denkt: ja, dit is echt precies het juiste moment. Je omstandigheden bepalen niet of dit het juiste moment is. Realiseer je dat onder deze gedachte een bepaalde angst zit. Bijvoorbeeld de angst dat het misschien niet lukt, wat anderen zullen vinden, dat je niet weet wat je echt wil. En die angst is precies hetgeen waar je je niet langer door moet laten leiden. Schuif het verlangen naar voren, de angst naar achteren.

2. Ik ben er nog niet klaar voor.

Deze lijkt erg op de vorige, maar vermomd zich net iets anders. In mijn ogen getuigt deze al van iets meer self-awareness, omdat je je realiseert dat het niet aan de omstandigheden ligt maar in jezelf. Maar ook hier is je mind sluw genoeg om je door iets te laten beperken wat alleen maar in jouw gedachten een waarheid is.

Niemand is ooit klaar voor subtiele of grootste veranderingen in zijn leven. Als je er klaar voor was, had je ze al geïmplementeerd. Juist wanneer je het gevoel hebt dat alles samen komt en je leven misschien wel een chaos wordt, daagt het universum je uit om je uitdagingen met beide handen aan te grijpen. Er wordt beroep gedaan op je moedigheid.

De gedachte ‘ik ben er nog niet klaar voor’ betekent eigenlijk: ik geloof niet in mezelf. Stel je voor wie je zou zijn zonder de gedachte dat je er nog niet klaar voor bent. Wat is er dan mogelijk? Wie zou je dan zijn? Wat zou je dan doen? Dit is een voel-oefening, niet een denk-oefening. Stel jezelf open voor het voelen wat er mogelijk wordt als je deze gedachte niet langer gelooft.

3. Ik ben bang om de verkeerde keuze te maken.

Je zegt dit, maar ik hoor: ik vertrouw mezelf niet.

Wat er hier nodig is, is het versterken van je trust-muscle. Maak vandaag een kleine beslissing puur op gevoel en kijk wat er gebeurt, bij de lunch bijvoorbeeld. Hoe voel je je daarna?

Daarnaast geloof ik absoluut niet in verkeerde keuzes. Ook dit is compleet verzonnen door je eigen mind. Je kunt links of rechts gaan. Een van die wegen leidt je misschien sneller in de richting van je doel, maar de andere weg leidt je misschien over een veel mooiere route, ook al duurt hij twee keer zo lang. Er is geen goed of fout en ik zou je willen aanraden dan ook niet meer in die termen te praten.

Tot slot: geen keuze is ook een keuze. In dit geval is dat voor de gevangenis van je eigen gedachten.

‘The only limits you have are the limits you believe.’
– Wayne Dyer

4. Ik heb verplichtingen waar ik aan moet voldoen.

Oja, is dat zo? Denk je dat de mensen die jij bewondert om hun levensstijl geen verplichtingen hebben?

Het enige verschil tussen hen en jou is dat zij hun prioriteiten wel op een rij hebben en jij niet.

Was die raak? Gefeliciteerd, dan hebben we ‘m te pakken. Prioriteiten stellen is geen kunst en de sleutel zit ‘m in de belangrijke, heart-felt zaken bovenaan zetten en de rest schrappen of onderaan zetten. Doe dat maar even. Wat doet er werkelijk toe voor jou? Daarna prioriteer je op volgorde van wat voor jou belangrijk is, niet van wat moet of hoort. En baseer je acties voortaan op die lijst in plaats van op dat wat sociaal acceptabel of gewenst is.

5. Ik ben bang wat mijn vrienden en familie ervan zullen zeggen.

Als vervolg op het vorige punt: ja, daar komt weerstand op. Als jij je niet meer houdt aan de sociaal geaccepteerde regels van hoe het hoort en volledig je eigen pad volgt, kunnen sommigen het niet laten daar wat van te vinden of te zeggen. Dat heeft niet zoveel met jou te maken, wel met hun eigen tekortkomingen. En die projecteren ze op jou.

Als jij je laat leiden door wat anderen vinden of denken, leef je je leven volgens de beperkingen die anderen zichzelf opleggen. Sta daar even bij stil. Hoe bizar is dat eigenlijk?!

De mensen die commentaar leveren zijn nooit de mensen die zelf het leven van hun dromen leven. Die zijn namelijk veel te druk met genieten en doen waar ze gelukkig van worden. Ga je luisteren naar mensen die je klein houden of kijk je naar de acties van de mensen die je bewondert?

6. Ik heb nu de financiële middelen niet.

Wees eerlijk. Heb je de financiële middelen echt niet en moet je aan het eind van de maand je centen bij elkaar schrapen, of kunnen die avondjes in de kroeg en latte’s onderweg naar kantoor ook achterwege blijven?

Kijk eens kritisch naar je uitgaven. Is dat diner van 100 euro echt nodig, of kun je dat ook besteden aan een cursus prioriteiten stellen (see what I did there)? Is die jurk van 150 euro van levensbelang, of kies je ervoor die te investeren in je persoonlijke ontwikkeling bij een coach?

Ik ben er niet om je te bekritiseren op je uitgaven. Ik ben er om je bewust te maken van de keuzes die je op dagelijkse basis maakt. Als jouw koffietjes onderweg je meer waard zijn dan jezelf te ontwikkelen, dan is dat echt helemaal prima. Weet dan dat het niet met geld maar met prioriteiten te maken heeft.

7. Wat als het niet lukt?

Het is heel goed mogelijk dat iets niet precies zo gaat lopen zoals je had bedacht. Sterker nog: die kans is best groot. Maar voordat je je daarover gaat zitten nagelbijten, ga eerst maar eens bedenken wat je dan eigenlijk wil. Want daar ligt de magie, niet in de eventuele kans op mislukking.

Ik geloof er 100% in dat alles gebeurt met een reden. Als iets niet loopt zoals verwacht, is dat omdat het universum iets beters voor jou in petto heeft. Dit is een gevalletje controle loslaten en vertrouwen op iets dat groter is dan jij zelf. Het enige wat je hoeft te doen is met volle overgave je hart volgen en the inner work te verzetten. De rest volgt, met discipline en toewijding, vanzelf.

‘Do just once what others say you can’t do, and you will never pay attention to their limitations again.’
– James Cook

Je begrijpt het punt. Het enige echte obstakel dat jij te overwinnen hebt, is je mind. Je grenzen bestaan alleen in je gedachten.

De enige vraag die je jezelf hoeft te stellen is: hoe graag wil ik het?

Niet zo graag? Prima. Dan is het leven waar je naar verlangt het je blijkbaar niet waard. Dat is echt oké, hoe jammer ik het ook vind.

Maar is jouw verlangen zo groot, ben je bereid je patronen te doorbreken en wil je uplevelen in alignment met jouw best self? Cheers to you! Dit is de start van iets nieuws. En ik beloof je dat de gevolgen van jouw commitment aan persoonlijk groei je niet teleur gaat stellen.

Nieuwsgierig naar hoe ik je hierbij kan helpen? Ik ben er voor je.

Ik heb elke week een paar plekken voor een gratis focussessie waarin we jouw uitdagingen en de mogelijkheden om samen te werken bespreken. Ik heb wel een voorwaarde: je bent een zelfbewuste millennial die ernaar streeft alles uit zichzelf en het leven te halen. Ik kijk ernaar uit je te spreken!