Dit is de eigenschap die de belangrijkste shift in je leven gaat brengen.

Er is iets dat inmiddels zo geïntegreerd is in mijn dagelijks leven, dat het voor mij bijna vanzelfsprekend is. Dat was ooit anders. Ook in het werk met mijn coachees realiseer ik me, elke keer weer, dat we iets essentieels nooit hebben geleerd te ontwikkelen.

door Anne Bindels

Moed.

In deze tijd is het, meer dan ooit, het moment om los te komen van je angsten die je ervan weerhouden om je hart te volgen. Als collectief zijn we aan het verschuiven van een wereld waarin controle, angst, dualiteit, weerstand en dominantie de boventoon voerde, naar een wereld waarin liefde, non-dualiteit, balans, creativiteit en eenheid centraal staat. (Als je hier specifiek meer over wil weten, Google dan eens op ‘3D to 5D’ en ik weet zeker dat je je een paar dagen vermaakt. You’re welcome.)

We gaan allemaal mee in dit proces, of je je hier nu van bewust van bent of niet. En zoals je inmiddels weet, begint alle verandering niet aan de buitenkant, maar aan de binnenkant.

‘The key to growth is the production of higher dimensions of consciousness into our awareness.’
– Lao Tzu

Tegenwoordig hoeven we niet elke seconde van de dag alert te zijn op wilde beesten en is de dag overleven min of meer een gegeven in plaats van een vraag. Ons brein loopt echter nog een beetje achter de feiten aan en is hier nog niet op aangepast. Nu worden er hele andere dingen op dezelfde intense manier gesignaleerd als gevaar: een presentatie geven, een opmerking van een collega, een gedachte (!), een verandering in je planning.

Als je nog niet zo bewust en getraind bent in het observeren van je innerlijke wereld, kunnen al deze dingen je hele leven in beslag nemen. Je laat je keuzes, reacties, gedachten, emoties en acties volledig afhangen van wat er in je omgeving gebeurt. Zeker als ze als gevaar worden gesignaleerd, reageer je vanuit een reflex (boosheid, angst, verdriet, gekwetst, schaamte etc.) en niet vanuit jouw innerlijke wijsheid.

Don’t get me wrong, we zijn hier allemaal geweest.

Als je los wil komen van de ketens van je verleden en je omgeving, heb je ten eerste te realiseren dat de ketens een illusie van je eigen mind zijn. Ten tweede mag je gaan oefenen in het bewust worden van jouw gedachten en emoties op het moment dat er iets gebeurt waardoor jij getriggerd wordt. Wanneer word je getriggerd? Als je een ‘negatieve’ emotie of gedachte ervaart.

‘Courage is not the absense of fear’
– Nelson Mandela

Ten derde is het tijd om te gaan handelen vanuit moed (liefde/vertrouwen) in plaats vanuit angst. Een voorbeeld: een collega maakt een opmerking waardoor jij getriggerd wordt en je onzekerheid omhoog schiet. Vraag jezelf af: hoe reageer ik hier normaalgesproken op? Is dat vanuit angst? Hoe zou ik reageren als ik moedig zou zijn?

Ik raad je echt dit artikel aan als je nieuwsgierig bent naar hogere vormen van bewustzijn en hoe je zelf die shift kunt gaan maken.

Moed tonen zit ‘m in de kleine en grote dingen. Voor mij betekent het uitstijgen boven mezelf, me realiseren dat ik niet alleen een mens ben maar een spiritual being met een human experience. Als je dat werkelijk kunt voelen en belichamen, dan weet je dat keuzes gebaseerd op angst je in zelfverzonnen gevangenschap houden.

Moed is de sleutel tot een leven in voldoening, liefde en vrijheid.

Moed vraagt om spannende keuzes die zeker niet altijd even makkelijk zijn. Maar diep van binnen weet je dat ze het waard zijn. Begin met het leunen richting je verlangens en je dromen, in plaats van de steunen op je angsten.

Ja, je kunt iets én eng vinden én alsnog doen. Ik ben daar al heel, heel vaak geweest. En don’t get me wrong: het gaat niet om de adrenalineboost. Het gaat om eindelijk te kiezen voor de persoon die je ziel lang geleden heeft gekozen om te zijn.

Liefs,
Anne

Dit is ook iets voor jou: