Over het vinden van je purpose.

Hoe weet je wat de bedoeling is van jouw bestaan?

door Anne Bindels

Als je dit leest, is de kans groot dat je je steeds meer realiseert dat je wil doen waarvoor jij hier op aarde bent. Dat je jouw talenten en superpowers wil inzetten voor ‘the greater good.’ Dat je een betekenisvol leven wil leiden.

Die realisatie is waarschijnlijk niet zonder slag of stoot gegaan. Al toen je jong was, leerde je dat je goede cijfers moest halen voor je vakken. Of daar jouw kracht lag, deed er niet toe. Achten en negens halen, zul je. Lukte dat niet, dan lag dat aan jou en werd er semi hoopvol doch smalend gezegd dat jij vast toch wel ergens goed in zou moeten zijn. Hard werken werd beloond.

Een vervolgstudie kiezen was voor de meesten van ons ook geen eitje. Op je 17e bepalen welke strategische stap mét succesgarantie je voor je toekomst dient te zetten, is ook niet niks. Je wist vooral wat je niet wilde. Maar wat je dan wel wilde? Je kreeg misschien te horen dat er wel brood op de plank moest komen, of dat je je hersencellen wel nuttig moest inzetten in plaats van te verspillen aan een creatieve opleiding. Je dacht vooral tactisch na: wat is het slimste om te doen?

Everyone has been made for some particular work and the desire for that work has been put in every heart.’
– Rumi

En ook nu, nu je in het werkende, volwassen leven staat, bekruipt je regelmatig een gevoel van twijfel. Is dit het nou? Vind ik dit eigenlijk wel echt belangrijk? En die twijfel overvalt je soms. Dan wordt ‘ie zo groot dat je ‘m bijna niet meer kunt negeren. Want wat komt er wel niet tevoorschijn als je die twijfel helemaal zou toelaten? Dat wil je niet weten.

Je weet al wel dat je niet je ware talenten aan het benutten bent. Je weet dat waar nu je meeste energie naartoe gaat, niet werkelijk belangrijk voor je is. Of dat nu je baan, je relatie of iets anders is. Je doet niet waar je hart naar uitgaat. Maar wat is het dan wel? En zo beland je weer in de stroom van malende gedachten.

Ik wil je iets vertellen.

‘The meaning of life is to find your gift. The purpose of life is to give it away.’
– Pablo Picasso

Lieve jij, het is tijd om voor jezelf te kiezen. Je kunt volledig vertrouwen op het feit dat het de bedoeling is dat jij in dit leven doet waar je echt goed in bent, waar je heel blij van wordt en waar je energie van krijgt in plaats van geeft. Niets meer, niets minder. Sterker nog, het is niet alleen de bedoeling, het is je taak. En je hoeft er echt geen Nobelprijs voor de Vrede mee te winnen. Als jij niet doet waarvoor jij hier bent, ontzeg je de wereld jouw superpowers. Je doet de wereld tekort. Het is niet egoïstisch om te kiezen voor jezelf, het is egoïstisch om dat niet te doen.

Daarnaast hoef je niet op zoek te gaan naar je purpose. Die zit al in je en die heeft er altijd al gezeten. Je hoeft ‘m dus niet te vinden, je hoeft ‘m alleen maar te ontdekken. En de illusie los te laten dat je purpose ‘een ding’ is. De snelste weg naar een zinvol leven is door te doen waar je blij van wordt en te stoppen met alles waarvan je ongelukkig wordt en je energie weglekt. Jouw purpose ligt daar waar jij moeiteloosheid ervaart. Bij dat wat als vanzelf gaat. Zo simpel is het echt.

Maar makkelijk is het niet altijd. Het kost moed om van koers te veranderen. Het is onwennig om links te gaan als je jezelf al 28 jaar hebt getraind om rechts te gaan. Maar laat die onwennigheid je niet tegenhouden. Verzamel de hulp om je heen die je nodig hebt en neem je geluk serieus.

Dit is het moment. Dit is jouw moment.

Kan jij wel een kompas in je leven gebruiken? Ik leer je hoe je in 3 simpele stappen je kernwaarden ontdekt.

GRATIS DOWNLOAD

Wil je leren hoe je gemakkelijker keuzes maakt?

Met dit GRATIS werkboek kom jij erachter wat er voor jou écht toe doet. Met deze inzichten heb jij de tool in handen om eindelijk die lastige knopen door te hakken. Meld je aan en je ontvangt ‘m meteen in je inbox.

I've got your back!

* Je privacy is belangrijk voor mij. Ik houd je gegevens veilig.