Van eeuwig twijfelen naar keuzes maken met vertrouwen. Zo doe je dat.

Vind jij het ook zo lastig om keuzes te maken? Ben jij ook vaak oneindig lang aan het twijfelen. Dit is hoe je dat verandert.

door Anne Bindels

‘Ik heb wel een idee over wat ik zou willen, maar hoe weet ik nou of het de juiste keuze is?’

Je kunt je bijna niet voorstellen hoe vaak ik dit hoor. De mensen die ik coach zijn vaak hoogopgeleid, hebben een goede baan en zijn hun hele leven geprezen om hun intelligentie en ‘verstandige’ keuzes. En nu ze het gros van de keuzes hebben gemaakt en een tijdje aan het werk zijn, een serieuze relatie hebben en denken aan de volgende stap, begint er een gevoel van onzekerheid binnen te sluipen. Ze beginnen te twijfelen.

Is dit wel wat ik wil? Vind ik dit echt belangrijk? Ik word hier eigenlijk niet zo blij van, maar waarvan dan wel? Hoe weet ik of ik succesvol word als ik mijn droom volg? Herken je deze gedachten? Gefeliciteerd, dan ben je jezelf de juiste vragen aan het stellen.

Misschien ben je op een punt beland in je leven waarop je weet dat wat je nu doet (in je werk, in je relatie of in vriendschappen) je niet gelukkig maakt. Dat heb je inmiddels, met enige pijn en moeite, aan jezelf toegegeven. Daarna ga je nadenken over wat je dan wél gelukkig maakt. Dat is nog een lastige vraag, omdat je waarschijnlijk meteen schiet in de hoe-vraag. ‘HOE ga ik daar dan komen? HOE ga ik daar dan geld mee verdienen? HOE moet ik dit aanpakken?’ Je wordt zo moedeloos van het antwoord (‘ik heb geen idee’) dat je het maar laat voor wat het is en in je huidige situatie blijft hangen. En de twijfels blijven.

Tsja, ik begrijp je. En daarom ben ik maar al te blij met wat ik je nu ga vertellen: there is a way!

In het kort bestaat dit procus uit 5 fases:

  1. Je voelt je neerslachtig, moe, teleurgesteld, gestresst, ontevreden, gefrustreerd
  2. Je zoekt afleiding met bijvoorbeeld Netflix, feestjes of heel veel slapen
  3. Je durft aan jezelf toe te geven dat je je niet gelukkig voelt in je huidige situatie
  4. Je gaat nadenken over waar je wel blij van wordt. Waar je hart naar verlangt. Maar zet dat weg als hobby’tje, niet het moment of te eng, want je hebt geen idee hoe je dat zou kunnen bereiken
  5. Je blijft zitten waar je zit en wordt geleefd door de tijd en blijft twijfelen over welke keuzes je een beetje blijer zouden kunnen maken.

Herken je jezelf hierin? En wil je hier iets aan veranderen? Mooi, dan ga je dat nu doen.

‘Doubt kills more dreams than failure ever will.’
– Suzy Kassem

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er geen verkeerde keuzes bestaan. Er bestaat alleen iets wel of niet doen. Er bestaan alleen verschillende wegen en die hebben in de kern geen waarde, alleen in jouw gedachten. Het begint dus met de realisatie dat een keuze nooit goed of slecht zal zijn, maar dat het een kwestie is van wel of niet handelen.

Ten tweede is het een mooie oefening om voor jezelf antwoord te formuleren op de volgende vragen. Hoe voel ik me nu? Hoe wil ik me voelen? Wat gebeurt er als ik blijf waar ik ben? Hoe belangrijk is het voor me om trouw te zijn aan mezelf? Wat is het allerergste dat er kan gebeuren? Kan ik daarmee leven? Deze vragen laten je de diepte van je ‘pijn’ zien en maken ook duidelijk hoe graag je uit de situatie wil komen.

Waarmee we op punt drie komen. Laten we wel wezen, je idee volgen (dat waarschijnlijk voortkomt uit een gevoel, uit je hart, zonder reden – maar uiteraard heeft je rationele mind al een heel verhaal met ‘waarom’ bedacht) gaat waarschijnlijk oncomfortabel zijn. Misschien ga je iemand kwetsen, stel je iemand teleur, moet je iets doen wat je doodeng vindt en ga je in onzekerheid verkeren. Dit is het belangrijkste wat ik ga zeggen: laat dat je niet afleiden van het volgen van je hart. Je kunt iets én eng vinden én toch doen. Leer comfortabel te worden met oncomfortabelheid.

‘We all have two lives. The second one begins when you realise you only have one.’
– Confucius

Verzand ook niet in het plannen maken. De valkuil is om constant over je idee na te denken en alles te willen uitstippelen. Zo erg dat je er helemaal gek van wordt en er bijna weerstand bij gaat voelen. Je blijft maar twijfelen. Merk je op dat dit gebeurt? Dat is waarschijnlijk het gevolg van spanning en angst. Mijn tip is om tegen jezelf te zeggen: ‘Oke angst, ik zie je. Je mag aanwezig zijn, maar je bent niet in de leiding. Dat ben ik. En ik ga verder met het volgen wat goed voelt.’

Tot slot is er één sleutelwoord in het maken van spannende keuzes. Moed. Het volgen van je hart kost moed. Het Franse woord voor moed is courage, wat stamt van coeur, hart. Je kunt nu de keuze maken om moedig te zijn, juist als het eng is. Je hart zal je nooit naar verkeerde plekken leiden, want het is de portal naar alle informatie die je in je onderbewustzijn ligt opgeslagen. Je hart is onvoorstelbaar wijs en je rationele mind is goed in de praktische en analytische zaken. Verwar die twee niet – en lees hier meer. Heb het lef om te vertrouwen in je pad en daarmee moedige keuzes te maken.

Ik weet al dat je het kan. Nu is het aan jou om te dóén.

Liefs,
Anne

Hier boek je een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek

GRATIS DOWNLOAD

Je dag voortaan echt goed beginnen?

Met deze gratis checklist heb jij de fijnste start van je dag. Wedden dat je met een glimlach de deur uit gaat? Meld je aan en je ontvangt 'm meteen in je inbox.

*Je privacy is belangrijk voor mij. Ik houd je gegevens veilig.