Ultieme vrijheid ervaren: dit woord is de sleutel

Heb je ooit eens het gevoel gehad dat je niet ergens voor mocht gaan, omdat je al eens eerder een keuze had gemaakt die daar niet mee zou stroken?

door Anne Bindels

Ik geef je een voorbeeld. Stel, je hebt je leven lang geroepen dat je motto ‘work hard, play hard is.’ Je maakt veel uren op je werk, praat hier regelmatig over met je omgeving en balanceert dat uit door op vrijdagnacht tot half 5 ‘s nachts in de lampen te hangen. Je hebt jezelf altijd gezien als een extravert, sociaal mens die wist wat ze wilde en recht op haar doel afging. Diep in jou begint echter iets te wringen. Je lichaam, je systeem en je ziel vragen je om het rustiger aan te doen. Om naar binnen te keren, ruimte te maken. Om stil te worden. Er ontstaat een soort kortsluiting. Dat is toch niet wie je bent? Jij bent toch niet zo iemand die veel tijd met een dekentje op de bank spendeert en me-time nodig heeft?

Of misschien heb je jezelf altijd gezien als rationeel, weldenkend mens. Je houdt van boeken, feiten, analyses en wetenschap. Je wil altijd weten waaróm iets waar is en hebt geleerd dat iets alleen waarheid is als het wetenschappelijk onderbouwd is. Maar een paar ervaringen en situaties hebben je laten twijfelen of er niet meer in het leven is. Je hebt geheimzinnige dromen, ervaringen en herinneringen die je niet kunt verklaren maar die voelen als het enige waarop je hoeft te vertrouwen. Een soort diep weten. Maar jij was toch die nuchtere persoon? Die ene die altijd met beide benen op de grond stond?

‘If we don’t change, we don’t grow. If we don’t grow, we aren’t really living’ – Gail Sheehy

Het zorgt voor verwarring. Van binnen voel je namelijk sterk waar je behoefte aan hebt en wat voor jouw ‘klopt’, maar die behoefte strookt niet met hoe je jezelf tot nu toe hebt gezien. Met je identiteit. Waar moet je nou naar luisteren? En hoe ga je hiermee om?

Behalve dat deze ontwikkelingen aangeven dat je aan het groeien bent als mens (en dat is in mijn visie de hele zin van je bestaan), is hier een sleutelwoord van belang. En dat woord is ‘en’. Ik leg het je uit.

In ons lineaire denken zijn we verzand in dualiteit. In of-of. In zwart-wit. In goed-slecht. Het is een heel oud mechanisme en heeft ons ver gebracht, maar voldoet niet meer aan wat er nu nodig is. Het is nodig dat we individueel en collectief verschuiven van lineair, rationeel en ego-gedreven naar meer cyclisch, intuïtief en vanuit het hart.

‘Let nothing dim the light that shines within’
– Rebecca Campbell

Om het simpel te houden, wil ik je dus die ene sleutel geven. De sleutel die jouw groei en ontwikkeling als mens en ziel op deze wonderlijke planeet een stuk luchtiger en leuker gaat maken. Het woord ‘en’. Je mag van het denken in hokjes (ik ben x dus ik mag niet y), naar voelen in vrijheid (ik mag alles zijn) gaan. Een voorbeeld: ik houd van wetenschappelijk onderbouwde argumenten én ik begin langzaam te veranderen in een astrologie liefhebber. Dat is in de dualistische wereld misschien een tegenstelling, maar in de nieuwe wereld, of het nieuwe bewustzijn, daar mag dat. In een mijn laatste posts schreef ik over mijn persoonlijke schijnbare tegenstrijdigheden.

Ik wil jou de toestemming geven om jezelf niet langer te beperken tot een hokje waar de wereld jou in stopt. Waarin jij jezelf probeert te proppen. Je bent er niet voor gemaakt om in een hokje te passen. Laat je niet tegenhouden door iets wat niet bij je identiteit past. Je identiteit is toch maar een illusie, het is niet wie je werkelijk bent. Sta jezelf toe om vloeibaar te worden en de stromen naar waar je inspiratie en plezier je heen brengt. Volg het en verbind er geen conclusies aan. The purpose is to enjoy to be whatever you want to be. 

Liefs,
Anne

P.S. Niet meer in hokjes denken helpt je enorm als je erachter wil komen waarom jij hier op aarde bent. Wat je purpose is. En hoe je die purpose dan vindt, lees je hier.