Waarom het volgen van je intuïtie nonsens is.

We beginnen ons langzaam te realiseren dat de capaciteit van het menselijk brein beperkt is. Er pas helemaal niets meer bij. Maar waar gaan we dan onze keuzes en plannen op baseren? Enter your intuition.

door Anne Bindels

Heb je ooit meegemaakt dat je heel sterk voelde wat je moest doen terwijl je het niet logisch kon verklaren? Of dat je iemand ontmoette bij wie je je onmiddellijk veilig en vertrouwd voelde, ook al kende je die persoon pas twee minuten? Ja? Woohoo, dan ben jij in het bezit van intuïtie!

Was jouw antwoord nee? Dan ga ik je een geheim vertellen: ook jij hebt de intuïtieve gave. Misschien ben je er nog niet vertrouwd mee en mag je ‘m meer gaan trainen, maar ik beloof je, ook jij bent intuïtief. En dat belooft veel goeds! ‘Maar wat is intuïtie dan precies?’ vraag je je misschien af. Het uitgebreide antwoord op die vraag lees je binnenkort, maar voor nu: intuïtie is het innerlijk weten. Dit is een ander ‘weten’ dan je denkvermogen, omdat het niet vanuit je hoofd komt. Het is een manier van waarnemen die niet valt te beredeneren.

‘Intuition only makes sense after, not before.’
– Abraham Hicks

Je intuïtie is er altijd. Jouw taak is om de weg vrij te maken om ernaar te luisteren. Het leidt je razendsnel naar het antwoord dat het beste is voor jou op dat moment. Zo droomde ik op een van de eerste nachten tijdens een reis in Thailand over Bali en toen ik wakker werd wist ik het: daar moet ik zijn. Nu. Ik deed m’n ogen dicht, boekte een ticket en twee dagen later stapte ik uit het vliegtuig in Denpasar. Wat volgde waren de meeste bijzondere gebeurtenissen, ontmoetingen en ervaringen die mijn leven hebben veranderd en die ik van tevoren nooit zou hebben kunnen bedenken.

Het gebeurt niet zelden dat er antwoorden omhoog komen die ‘helemáál niet goed uitkomen’, ‘andere mensen gaan kwetsen’, ‘ervoor zorgen dat je je afspraken niet kunt nakomen’. Zo was ik van plan om een paar weken op een onbewoond eiland in Thailand te zitten, ging mijn terugvlucht vanaf daar en was het helemaal niet handig om zomaar mijn plannen om te gooien. Ons brein gaat er hele verhalen omheen verzinnen waarom het niet kan of niet mag. En dat is oké, zolang je je realiseert dat je op dat moment de keuze hebt om te handelen naar je intuïtie of naar je ratio. En als je goed naar je innerlijke wijsheid luistert, weet je wat de snelste route is.

The intuitive mind is a sacred gift and the rational mind is a faithful servant. We have created a society that honors the servant and has forgotten the gift’
– Albert Einstein

‘Maar Anne, je zei toch dat het volgen van je intuïtie nonsens is?’ Dat klopt, dat zei ik. Nonsens komt van het woord nonsense, dat zoveel betekent als ‘onzin’, maar ook ‘zonder rede’. Eeuwenlang zijn wij er namelijk vanuit gegaan dat als iets niet beredeneerd kon worden, het niet de waarheid is. Kan dat wel, dan is het waar. Inmiddels weten we gelukkig wel beter, maar ons DNA bevat nog stukjes die vast blijven klampen aan het overanalyseren en denken. Dat maakt het voor veel van ons lastig om intuïtieve ingevingen te volgen, omdat ze niet waarneembaar zijn via onze bekende vijf zintuigen: voelen, ruiken, proeven, horen en zien. Ze zijn non-sensory. Je kan ze niet waarnemen met die vijf zintuigen. Nu begrijp je misschien ook waarom je intuïtie wel eens het zesde zintuig wordt genoemd.

Als je met mij werkt, weet je dat ik altijd zeg dat je intuïtie je helpt betere keuzes te maken. Maar even serieus, hoe begin je daar dan mee?! Luister:

  1. Check drie keer per dag even met jezelf in. Leg je telefoon weg, zet je voeten op de grond en scan de sensaties in je lichaam.
  2. Stel jezelf de volgende vragen en weersta de neiging om er verklaringen voor te zoeken en verhalen omheen te verzinnen: wat voel ik in mijn lichaam? Wat wil het mij vertellen? Wat heb ik nodig?
  3. Laat je eens leiden door die ene gekke ingeving of creatieve uitspatting. Volg het eens helemaal, handel ernaar en kijk wat er gebeurt.

Pure magie.