Falen bestaat niet en dit is waarom.

We weten allemaal hoe het voelt: een nieuwe mogelijkheid presenteert zich en je bent er super enthousiast over. Alleen al eraan denken zorgt voor een rush of energy en een instant geluksgevoel. Maar meteen daarna word je overspoeld door gedachten als: ‘wat als het niet lukt?’, ‘wat als ik het niet kan?’, ‘ik ben daar toch niet geschikt voor’ of ‘wie ben ik nou om te…’.

door Anne Bindels

Je bent niet de enige. Het idee dat je een verkeerde keuze kunt maken en zelfs falen, werkt voor velen van ons verlammend. Wat stel je voor dat je je intuïtie volgt, de stap neemt en het blijkt toch niet te zijn wat je ervan verwachtte. Je vond het toch niet leuk, je blijkt er geen geld mee te kunnen verdienen, die persoon bleek heel anders te zijn dan je had ingeschat en ga zo maar door. Het kan allemaal.

Laat me je dit vragen: heb je dan een verkeerde keuze gemaakt? Heb je dan gefaald?

Ik zou zeggen: hell no. Ik zou zeggen dat je hebt geluisterd naar je soul’s calling en eindelijk bereid was de les te leren die het universum voor je in petto had. Die les heeft je de ervaring, de kennis en de wijsheid gegeven waar je voor de rest van je leven uit kunt putten. En daarmee steeds makkelijker kunt identificeren wat wél voor jou bestemd is. Had je dat allemaal willen missen?

Wat er in de meeste gevallen gebeurt is dat we onszelf niet eens de kans geven om de mogelijkheden te verkennen, omdat we luisteren naar ons brein dat roept: kan je toch niet, past niet bij jou, zo ben je niet, werkt toch niet, hij gaat sowieso niet aan je verwachtingen voldoen, heb ik al geprobeerd etc. Hoe deprimerend is dat?! Ik heb het je al vaker verteld, maar dit is een typisch geval van ons R-system (oudste deel van onze hersenen) dat ons wil beschermen tegen gevaar. Nu we geen mammoeten meer tegenkomen op straat maar ons brein nog wel functie wil behouden, worden er hele andere dingen gesignaleerd als gevaar waartegen we onszelf moeten beschermen. Wat anderen mensen denken bijvoorbeeld, of jezelf buiten je comfortzone plaatsen.

Failure is part of the process of success. People who avoid failure also avoid success.’
– Robert T. Kyosaki

Stel je voor dat je hiernaar zou luisteren. Zie je in dat je jezelf dan probeert te beschermen tegen iets dat alleen in je gedachten bestaat? Tegen iets dat niet echt is? Dat je je verzet tegen de stroom van het leven (groei, succes, ontwikkeling, verwondering)?

De realiteit is dat je 9 van de 10 keer luistert naar de gedachten die je vertellen dat je maar beter niet kunt gaan voor de keuze waar je diep van binnen blij van wordt (want zelfverzonnen obstakel x, y, z…). Ik ben hier om je te vertellen dat dit het moment is om dat patroon te doorbreken. Om succes veel dichterbij te halen. En de eerste stap is om je mindset te veranderen.

Ga van ‘kan ik dit wel?’ naar ‘let’s try it out!’
Ga van ‘maar ik ben heel anders dan de typische [ondernemer/teamlead/schrijver/…] naar ‘ik heb een unieke invalshoek in deze branche.’
Ga van ‘daar kan je toch geen geld mee verdienen’ naar ‘ik ben vastberaden om er succesvol mee te worden.’

You get the point.

Het is echt aan jou om je gedachten te veranderen en daarmee je patronen te doorbreken. En elke keer wanneer je jezelf zo’n negatieve gedachte hoort denken, heb jij die mogelijkheid. Merk ‘m op, bevraag ‘m en maak er iets van dat je wel gaat helpen. En vergis je niet, dit is geen oefening in positief denken. Dit is een oefening in het loskomen van je beperkende gedachten. Daar hoef je je niet langer mee te identificeren, het is gewoon niet wie je bent.

‘There is only one thing that makes a dream impossible to achieve: the fear of failure.’
– Paulo Coelho

En wanneer dit langzaam maar zeker begint te lukken, zul je gaan begrijpen dat falen een illusie is. Dat je geen verkeerde keuze kunt maken. Het enige dat kan is dat je een langere weg kiest naar succes, en wat je ervoor terugkrijgt is ervaring en wijsheid die je anders nooit had opgedaan. Het is echt een keuze om jezelf tegen te houden door iets dat alleen in je gedachten bestaat of achter je verlangens aan te gaan met de vastberadenheid en het vertrouwen dat je je weg wel gaat vinden, no matter what. Angst zal er altijd zijn. Moed is een keuze. (meer hierover in dit artikel)

Vraag jezelf dit af: leiden mijn keuzes van vandaag tot waar ik in de toekomst wil zijn?

In de kern ben je een creator. Je geboorterecht is om het leven te creëren waar je naar verlangt. Natuurlijk ga je de nodige weerstand ervaren. Denk niet dat het teken is dat je niet door moet gaan, zie het als een natuurwet waarop jij geen uitzondering bent.

Je bent werkelijk powerful beyond measure. Probeer maar.

Ik vermoed dat je dit ook interessant vindt: