Waarom positief denken niet werkt.

Er heerst een hardnekkige mythe in het land van persoonlijke ontwikkeling. Die mythe wil ik hier graag ontkrachten, want hij doet meer kwaad dan goed.

door Anne Bindels

Positief denken. We leren om de zonnige kant van elke situatie in te zien, ons te focussen op het positieve, alleen te denken aan dingen waar we wél blij van worden. Alleen maar naar het licht kijken. Maar door alleen de zonnige kant te zien, laat je de schaduw niet verdwijnen.

Ik maak(te) me hier ook schuldig aan. Ik keek uit naar een opdracht, maar deze ging last-minute niet door. Diep van binnen wist ik wel dat het uiteindelijk in mijn hoogste goed was om niet met het bedrijf in zee te gaan, maar ik voelde teleurstelling, afwijzing en frustratie. Daarom richtte ik mijn aandacht op het feit dat ik wist dat het beter was om niet met hen te gaan werken. En die emoties die ik voelde, daar sprong ik behendig overheen. Positief denken.

Misschien herken jij dit wel als de situatie waarin een van je beste vriendinnen niet naar je 30e verjaardag kan komen. Je vindt het jammer, maar je begrijpt het, ze kan echt niet. Dus moving on. Of de mededeling dat je contract niet verlengd wordt door je huidige werkgever. Of je krijgt je droomappartement niet toegewezen na 638 andere bezichtigingen. Oke, vervelend, maar laten we focussen op het feit dat je ruimte hebt voor iets nieuws, toch?

‘We cannot selectively numb emotions, when we numb the painful emotions, we also numb the positive emotions’
– Brené Brown

Nee. Als je positief gaat denken op het moment dat je ‘negatieve’ emoties ervaart, gebeuren er twee dingen.

  1. Je bent in de ontkenning van je gevoel en daarmee je mens-zijn.
    Als je eigenlijk verdriet of angst voelt, maar je vertelt jezelf dat je je aanstelt en op iets leukers moet richten, ontken je je emoties. Emoties willen worden gevoeld. Door alleen maar positief te denken, plak je als het ware een vieze pleister over een geïnfecteerde wond. Je ziet het niet meer, maar onder de oppervlakte wordt het alleen maar erger. Door je emoties te ontkennen, vergeet je eigenlijk mens te zijn. Ze zijn er alleen maar om je iets te laten ervaren, niets meer. It’s what makes you human.
  2. Je zorgt ervoor dat emoties vast komen te zitten in je lichaam.
    Een emotie is niets anders dan energie in beweging. Energy in motion. Einstein was zo gek nog niet! Als je die energie niet laat stromen, dan zet je het vast. Een andere optie is er niet. Vastzittende emoties manifesteren zich bijvoorbeeld als constant moe zijn, plotselinge emotionele uitbarstingen, burn-out en (chronische) ziekte. En dan ben je nog veel verder van huis.

‘Feel the feelings, but don’t become the emotion.’
– Anonymous

Wat je beter kunt doen als je ‘negatieve’ emoties ervaart als verdriet, boosheid, schaamte, frustratie of angst, is ze voelen. Ze helemaal 100% toelaten. De enige reden dat je die emotie voelt is omdat het universum je het leven wil laten ervaren. En jij kan dat aan, wat je gedachten je ook vertellen. Ik zeg altijd: ‘The only way out is through.’ Voel je een golf van emoties? Laat dan de controle los en stop met ze te overrulen door positief denken. Hoe doe je dat? En wat is de crux van dit alles?

  1. Ga naar een rustige plek waar je niet gestoord wordt. Juist op het moment dat je de ‘klap’ voelt of je plant een moment later op de dag of week in, als je er wel tijd voor kunt maken.
  2. Focus op de sensaties in je lichaam. Op welke plek voel je het? Welke sensaties merk je op? Weersta de neiging om je emoties te labelen als ‘goed’, ‘slecht’, ‘boos’, ‘verdrietig’. Richt je aandacht helemaal op het voelen in je lichaam. Let it be.
  3. Adem. Adem diep in en uit.
  4. Als je je emotie volledig toelaat en niet terugdeinst voor de heftigheid ervan, zul je merken dat die golf na max. 1 minuut weer voorbij is. Ja, echt. Een emotie duurt in al zijn hevigheid maar zo’n 15 tot 60 seconden, mits je ‘m helemaal durft te voelen.

Ja, het is jammer dat de meesten van ons dit niet eerder hebben geleerd. Dat had ons een hoop therapie, ruzie en burn-outs gescheeld. Maar omdat het collectieve bewustzijn elke dag een beetje hoger wordt, krijgen wij nu de kans om hier alsnog mee aan de slag te gaan. Het begint en eindigt allemaal bij jou. Time to start to feel your feelings.

Liefs,
Anne

P.S. Ik schrijf om jou te inspireren je leven voluit te leven. Vanuit jouw authentieke essentie. Wil jij graag meer weten over specifieke onderwerpen? Laat het me weten! Ik vind het altijd leuk om je suggesties te horen.