Het verschil tussen doen wat goed voelt en doen wat je gelukkig maakt.

De weg naar innerlijk leiderschap is eentje die zich op onvoorstelbare manieren terugbetaalt. Tegelijkertijd is het geen weg zonder hobbels, gaten en afzettingen. Ik gids je er doorheen.

door Anne Bindels

Ik heb het vaak over innerlijk leiderschap, maar misschien weet je eigenlijk niet zo goed wat ik daarmee bedoel. Innerlijk leiderschap is voor mij het leven vanuit je eigen kracht en daarmee 100% verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en wat er in je leven gebeurt. Het betekent voor mij brutally honest zijn tegen jezelf, bereidheid en volledige commitment om te groeien en te leren en ondanks al je angsten en belemmeringen je intuïtie durven volgen. Om volledig te gaan staan voor wie jij bent, zonder maskers, verwachtingen en aanpassingen. Innerlijk leiderschap is leven vanuit je kern.

Inderdaad. Wow.

En weet je wat? Voor mij is er geen enkele twijfel dat iedereen zo’n leider in zich heeft. De vraag is alleen of je ‘m in dit leven tot z’n recht laat komen. Anyhoo, je wéét het als je het pad naar innerlijk leiderschap aan het bewandelen bent. Daar heb je geen bevestiging van mij voor nodig. Waar ik het over wil hebben is een van de obstakels die je tegen gaat komen: het ontdekken van het verschil tussen doen wat goed voelt en doen wat je gelukkig maakt.

‘It’s not necessary to react to everything you notice.’
– Anonymous

In het begin van je persoonlijke ontwikkeling begin je bewust te worden van de dingen waar je je wel en niet goed bij voelt. Wat je energie geeft en wat je energie vraagt. Da’s mooi, want het werkt als een soort filter. In with the good stuff, out with the crappy stuff. Dus niet alleen maar bedenken wat goed voelt, maar er ook naar handelen he? Het is onvermijdelijk dat je gaat ontdekken dat een avond op de bank hangen met Netflix en een reep Tony Chocolonely’s heel erg goed voelt. ‘Wow, dit moet ik meer gaan doen, want het geeft me een goed gevoel!’

Obstakel gelokaliseerd.

Dit is het moment dat je een kans geboden wordt voor verdere bewustwording. Ben je na drie avonden bankhangen met Netflix een gelukkiger mens? De kans is groot van niet. Want hoewel het goed voelde omdat je er gewoon zin in had en je ego je vertelde dat dit gewoon even was wat je nodig had, was het eigenlijk afleiding. Afleiding van het huidige moment. En daarmee afleiding van wat je kern, je ziel, je innerlijk leider je te vertellen heeft.

‘At the center of your being you have the answer; you know who you are and you know what you want.’
– Lao Tzu

Doen wat goed voelt volgt meestal op schreeuwende gedachten en overweldigende emoties. En vergis je niet: je brein is meester in het verhullen van de intensiteit. Het gaat vaak zo snel dat je pas later door hebt dat je niet zomaar zin had in drie zakken chips, maar dat je bijvoorbeeld je teleurstelling op je werk niet recht wilde aankijken. Gedachten en emoties kunnen confronterend zijn en het voelt goed om ze te bedekken met afleiding (overmatig eten, werken, feesten, Netflixen, opruimen) omdat je op die manier niet hoeft te dealen met de intensiteit ervan. En als je een beetje tussen de regels door leest, is doen wat goed voelt dus niet per se doen wat ‘in your highest good’ is.

Doen wat je gelukkig maakt is functioneren op een heel ander niveau. Als je dat doet, weersta je je impulsen om alleen te doen wat goed voelt (dus je kwetsbaar opstellen door je vriendin te vertellen wat haar opmerking met je doet, in plaats van terug snauwen als ze cynisch reageert op een nieuw idee van je). Als je doet wat je gelukkig maakt, luister je naar je hart, niet naar je hoofd. En mensen, dit vergt oefening. Want dan pas krijg je te dealen met verwachtingen van anderen, verleidingen, geconditioneerde overtuigingen en moeilijke beslissingen. En dit wil ik je meegeven: zie ze niet als pestkoppen, maar als teachers. Elk lastig moment is er om jou iets te leren.

Zie je nu ook het verschil tussen je emoties en je intuïtie?

‘If it feeds your inner light, it’s not an indulgence, it’s a necessity.’
– Anonymous

Begrijp me niet verkeerd, ook ik werk hier nog elke dag aan. Ik ben ook maar een mens. Maar wel een redelijk geoefend mens! Zo zeg ik bijvoorbeeld niet zomaar meer afspraken en uitnodigingen toe. Hoe enthousiast en blij ik er in the moment ook van word, inmiddels weet ik dat ik mezelf even de tijd moet gunnen om te voelen wat mijn hart me vertelt. En ik heb zo mijn manieren om dat met mezelf te checken. Een van de vragen die je jezelf kunt stellen is deze: is dit iets wat ik wil, of iets waar ik echt behoefte aan heb? Wát is het dan precies waar ik behoefte aan heb en ga ik dat hierin daadwerkelijk vinden? Stel ‘m niet aan je denkende ik, maar aan je ware zelf. En durf te vertrouwen op het antwoord.

Disclaimers: doen waar je gelukkig van wordt betekent niet dat je moet doen wat je denkt dat hoort. Het woord zegt het al, je ‘denkt’ het. Dat wat echt goed voor je is zit vele malen dieper dan de regeltjes waar je van jezelf naar moet leven. Die mag je dus lekker laten voor wat ze zijn. En: emoties maken je mens. Onderdruk ze niet, maar geef ze de volledige ruimte. 

Dus, even als samenvatting:

  • Impulsen om te doen wat goed voelt, komen vaak voort uit gedachten en emoties.
  • Doen waar je gelukkig van wordt, komt voort uit een diepe wijsheid in jou, je innerlijke leider.
  • Stel jezelf de vraag en beantwoord ‘m helemaal eerlijk: is dit iets wat ik wil, of iets waar ik echt behoefte aan heb?
  • Does it feed my inner light? Dan is het een ja!
  • Laat je zelfbedachte regels voor het leven los.

Meer van dit soort tips? Op instagram deel ik er nog veel meer – en fijne kiekjes die je inspiratievuurtje aanwakkeren, uiteraard.

Meer over coaching

Meer over Anne

GRATIS DOWNLOAD

Je dag voortaan echt goed beginnen?

Met deze gratis checklist heb jij de fijnste start van je dag. Wedden dat je met een glimlach de deur uit gaat? Meld je aan en je ontvangt 'm meteen in je inbox.

*Je privacy is belangrijk voor mij. Ik houd je gegevens veilig.