Wat je kunt leren van jaloezie.

We kennen het groene monster allemaal. Het gevoel van jaloezie besluipt je subtiel, of soms juist helemaal niet subtiel. Wat moeten we er in godsnaam mee?

door Anne Bindels

Allereerst is het belangrijk om jaloezie te reframen. En beter nog: om alle emoties die we negatief noemen, te reframen. Zoals ik al eerder zei, zijn emoties niets anders van golven van energie in beweging. Er is niets goed of slecht aan, ze ‘zijn’ gewoon. Een emotie komt je dus alleen maar iets duidelijk maken, mits je jezelf toestaat om ‘m in zijn volledigheid te ervaren. Als je bewuster wordt, zul je opmerken dat elke emotie je iets komt leren.

Laten we dit eens toepassen op jaloezie. Stel, je hebt een vriendin die er altijd prachtig uitziet. Ze hoeft weinig moeite te doen en alsnog heeft ze een magnetische werking op anderen. Ze haalt in een keer een baan binnen die jou ook zo fantastisch had geleken. In een nieuwe omgeving voelt ze zich altijd op haar gemak en ze maakt moeiteloos vrienden. Dat wil jij ook wel. En hoewel je zielsveel van haar houdt, bekruipt je af en toe een naar gevoel. Een gevoel van jaloezie.

‘Envy is ever joined with the comparing of a man’s self; and where there is no comparison, no envy.’
– Francis Bacon

Jaloezie doet zich soms voor als iets anders. Desinteresse, denigrerende opmerkingen of ‘ik mag haar niet.’ Het ego probeert zichzelf te beschermen door een muur op te werpen, zodat de pijn van het groene monster maar niet gevoeld hoeft te worden. En in plaats van dat gevoel weg te drukken, omdat je het niet wil voelen of omdat je vindt dat het niet mag, kun je er vanaf nu anders naar gaan kijken. Jaloezie is niets anders dan een teken dat je geconfronteerd wordt met wat er allemaal mogelijk is voor jou.

Als je weet dat je buitenwereld weerspiegelt wat er in je binnenwereld gebeurt, kun je begrijpen dat de wereld jou laat zien wat je diep van binnen zelf graag wil. Ben jij jaloers op die vriendin met een magnetische werking op anderen? Dan verlang je er misschien zelf naar om zo comfortabel te zijn met jezelf en gemakkelijk nieuwe mensen aan te spreken.

‘Envy is a symptom of lack of appreciation of our own uniqueness and self worth. Each of us has something to give that no one else has.’
– Elizabeth O’Connor

Je kunt een gevoel van jaloezie verwelkomen en met nieuwsgierigheid benaderen, in plaats van te verbannen. Dat laatste heeft een kleine kans van slagen en dat weet je. De volgende keer dat je een steek van jaloezie voelt, vraag jezelf dan af wat het precies is dat je ziet. Wat is het dat jij ook graag zou willen? Wat zou je van die persoon kunnen leren? Sta het jezelf toe om die vragen eerlijk te beantwoorden. Daarmee geef je een seintje aan je onderbewustzijn dat jij het pad naar wat jij werkelijk wil, begint te herkennen. En dat maakt het een stuk gemakkelijker om het leven te creëren dat je in je dromen voor je ziet.

Liefs,
Anne

P.S. Wil jij meer rust, helderheid en vrijheid in je leven? En ben je nieuwsgierig naar wat coaching voor jou kan betekenen? Boek hier je gratis focussessie.